Luik | bezienswaardigheden | musea | eten & drinken | reizen naar/in Luik | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Het weer in Luik

Het weer en klimaat in Luik verschillen niet zo veel met het weer en klimaat in Nederland. De stad ligt dan ook slechts enkele kilometers bij de Nederlandse grens vandaan. De zomermaanden zijn er aangenaam warm en de wintermaanden kunnen er behoorlijk koud zijn. Als je puur naar de cijfers zou kijken zul je zien dat het klimaat van Luik gemiddeld genomen iets koeler en natter is dan het Nederlandse klimaat. Dit heeft voornamelijk te maken met de mindere invloed van de warme golfstroom op het klimaat in Luik. In Luik zul je er echter niet veel van merken en als het toch gaat regenen duik je één van de gezellige kroegen binnen.

Luik bezienswaardigheden

Luik telt aardig wat erfgoed, musea en andere bezienswaardigheden. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een leuke top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Luik bezienswaardigheden top 10

 

Klimaattabel Luik

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
januari 3 -2 2 uur 20 dagen 104 mm
februari 4 -1 2 uur 19 dagen 65 mm
maart 5 1 4 uur 19 dagen 76 mm
april 9 2 5 uur 15 dagen 67 mm
mei 13 6 7 uur 16 dagen 77 mm
juni 16 9 7 uur 15 dagen 87 mm
juli 20 10 7 uur 17 dagen 101 mm
augustus 19 10 6 uur 15 dagen 103 mm
september 16 8 5 uur 16 dagen 66 mm
oktober 14 4 3 uur 20 dagen 88 mm
november 7 1 2 uur 19 dagen 82 mm
december 4 -1 2 uur 20 dagen 106 mm
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Klimaat

In Luik geldt net als in de rest van de Belgische Ardennen en Wallonië het gematigde maritieme klimaat. Het klimaat in Luik staat onder de lichte invloed van de Warme Golfstroom en de Noordzee. Door deze invloed komen er maar zelden weersextremen voor in Luik. Uitzonderingen kunnen er natuurlijk altijd voorkomen. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur enkele graden boven het vriespunt en in de avond en nacht zal die eronder zakken. In de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de twintig graden Celsius wat een perfecte temperatuur is voor een bezoek aan de stad. Net als in Nederland heb je in Luik het gehele jaar kans op langdurige neerslag.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Luik verscheelt niet veel van het jaarlijkse gemiddelde in Nederland. Gemiddeld valt er in Luik iets meer dan duizend millimeter aan neerslag. De neerslag is redelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar, alleen in de maanden januari, juli, augustus en december ligt de gemiddelde neerslag iets hoger. De hoge neerslagcijfers in Luik en de rest van de Ardennen kunnen ervoor zorgen dat het water in de Maas op sommige momenten erg hoog kan komen te staan. Gelukkig heeft dit in de afgelopen jaren maar zelden voor problemen gezorgd. In de wintermaanden kan de neerslag in Luik als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen.

Terrasweer

Het leukst is het om Luik te bezoeken als het terrasweer is. Als de zon schijnt komt de stad tot leven en zijn alle terrassen propvol. Je kunt dan heerlijk in het zonnetje genieten van één van de Luikse specialiteiten terwijl je je kunt vergapen aan al het moois dat voorbij trekt. Op de Place de Marché tegenover het stadhuis van Luik heb je enkele gezellige terrassen waar je heerlijk onder de bomen kan zitten. Voor wie niet op één van de drukbezochte terrassen bij de cafés wilt plaatsnemen, kan op één van de stadsterrassen plaatsnemen en hier even in alle rust genieten van de zon.

Extremen

Door de invloed van de warme Golfstroom in de Noordzee komen er bij Luik zo goed als geen weersextremen voor. Omdat de invloed van de Noordzee in Luik een stuk kleiner is dan bij de meer westelijk gelegen plaatsen in België is de kans op extremen in Luik groter dan in het overgrote deel van België. Verwacht nu niet gelijk winters met temperaturen die tientallen graden onder het vriespunt liggen, maar de piektemperaturen kunnen hier hoger of lager zijn dan de steden die dichterbij de Noordzee liggen. In de winterperiode kan er in Luik een flink pak sneeuw vallen. In de afgelopen eeuwen is Luik meerdere malen getroffen door zware herfststormen die hun sporen nalieten in de stad. Deze herfststormen gaan vaak gepaard met extreem veel neerslag.

Beste reistijd

Er bestaat niet echt een beste reisperiode voor een bezoek aan Luik. Ieder moment van de jaar is er wel iets anders te beleven in de stad. Zo kun je in de zomer heerlijk genieten van de zon al lopend door de stad op zittend of op één van de vele gezellige terraspleinen in en rond het historische centrum van de stad. In de wintermaanden zijn er gezellige kerstmarkten en wordt de stad in de avonduren prachtig verlicht. Over het algemeen kan gezegd worden dat de lente en herfstmaanden weertechnisch de beste maanden zijn een bezoek te brengen aan Luik. In deze periode heb je minste kans op extreem koude of bijzonder hete dagen.
Voor degene die een bezoek wil brengen aan één van de bezienswaardigheden in de stad of aan één van de musea van Luik geldt er geen beste reisperiode. De meeste van deze bezienswaardigheden en musea zijn het gehele jaar geopend.

Meer info over Luik

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Luik:
Luik informatie
Luik informatie
Luik informatie
Luik startpagina
Luik weer & klimaat

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy