Luik | bezienswaardigheden | musea | eten & drinken | reizen naar/in Luik | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Eten en drinken in Luik

In Luik zijn er naast de vele Belgische en Ardense specialiteiten ook een aantal dranken en gerechten de typisch Luiks zijn. Wie kent er nu niet de Luikse wafels of de Luikse ballen. Minder bekend is misschien de Luikse koffie of het feit dat Jupiler in een deelgemeente van Luik gebrouwen wordt. In Luik zijn er vele gezellige kroegen en restaurants te vinden waar je de meeste van deze Luikse specialiteiten kan proberen. Het populairste uitgaansgebied in Luik is te vinden in de wijk La Carré, maar ook in de andere delen van de stad zijn er genoeg horecagelegenheden te vinden waar je een gezellige middag of avond kan doorbrengen.

Luik bezienswaardigheden

Luik telt aardig wat erfgoed, musea en andere bezienswaardigheden. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een leuke top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Luik bezienswaardigheden top 10

 

Luikse koffie

Een Luikse koffie is een koude koffie die samen met jenever en vanille-ijs gedronken wordt. De Luikse koffie is vooral op de zondagmarkt La Batte een populaire drank. Het recept voor een Luikse koffie is als volgt: meng warme koffie met vanillesuiker en jenever in een kom. Doe daarna vier bolletjes vanille-ijs erbij en meng het geheel tot het een gladde emulsie wordt. Giet de afgekoelde koffie in een glas en doe er bovenop een beetje licht opgeklopte ongezoete slagroom. Stop er een rietje in en genieten maar. De Luikse koffie staat bij de meeste horecagelegenheden in Luik gewoon op de kaart tussen de andere koffiesoorten.

Friettenten

Er zijn in het centrum van luik nog opvallend veel friettenten te vinden. Of het nu ouderwetse frietkramen zijn of moderne frituren; ze zijn hier allemaal te vinden. Opvallend is dat het aanbod van zowel de luxe snackbars als simpele frietkarren nagenoeg overeenkomt. Het populairste blijft natuurlijk een puntzak met verse friet en mayonaise, want er is niets zo lekker als de laatste frietjes uit de puntzak proberen te krijgen zonder helemaal onder de mayonaise te komen. Andere populaire producten in de Belgische frietkotgerechten zijn kaaskroketten, garnalenkroketten en natuurlijk het beroemde Belgische.

Luikse ballen

Bij Luikse ballen of Boulets à la liégeoise gaat het niet om de gehaktballen, maar om de saus die erbij zit. Deze overheerlijke jus wordt gemaakt van de braadresten van de gehaktballen, azijn, uien, water en natuurlijk Luikse stroop. Bij sommige recepten worden er ook nog bruine bastaardsuiker en rozijnen een het recept toegevoegd. De gehaktballen worden gekruid met peper, zout en peterselie en samen met witte boterhammen tot ballen gedraaid. Op bijna alle terrassen en in zo goed als alle horecagelegenheden in Luik staan de Luikse ballen op de kaart. De uitvoering van het recept en de kwaliteit van de ballen kan erg verschillen per restaurant.

Jupiler

Het Belgische pilsbier Jupiler is het populairste exportproduct van Luik. De brouwerij van Piedbœuf, waar Jupiler gebrouwen wordt, staat in het plaatsje Jupille-sur-Meuse, een deelgemeente van Luik. De brouwerij opende hier voor het eerst zijn deuren in 1853. De eerste eigenaren van de brouwerij waren leden van de familie Vandamme. De brouwerij is tegenwoordig in handen van InBev, maar nog steeds lopen er nazaten van de familie Vandamme in het bedrijf rond. De originele naam van het goudgele vocht was Jupille maar om het bier internationaal aantrekkelijker te maken werd in de jaren zestig van de vorig eeuw besloten deze te veranderen in Jupiler. Jupiler behoordt tegenwoordig tot de top vijf van best verkochte biersoorten in Nederland.

La Carré

La Carré is de uitgaanswijk van Luik. In de smalle, kleine straatjes van La Carré zijn meerdere gezellige kroegen en cafeetjes te vinden. Doordat de straten in de wijk over het algemeen erg smal zijn staan hier zo goed als geen terrassen en is het feest voornamelijk binnen. Het zijn voornamelijk de straten die rond de rue Tête-de-Boeuf liggen die erg populair zijn onder het jongere uitgaanspubliek. Wat opvalt in de omliggende straten van de Rue Tête-de-Boeuf zijn de grote hoeveelheid dönner-kebab en shoarmazaken

Luikse wafel

De Luikse wafel of Gaufre de Liège is een suikerwafel die zijn oorsprong vindt in Luik. Het verschil tussen een Luikse wafel en de Brusselse wafel is naast de vorm voornamelijk de smaak. Een Luikse wafel is namelijk door de toevoeging van suiker een stuk zoeter dan de Brusselse wafel. Een Luikse wafel wordt dan ook niet bestrooid met poedersuiker maar wordt zo gegeten. Omdat tijdens ons bezoek aan Luik de Luikse wafel zo goed als onvindbaar was hebben wij hier het recept voor Luikse wafels maar opgeschreven.

Voor zes wafels heb je nodig:
100 gram boter
40 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
mespuntje zout
1 ei
een scheut melk
250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram kandijsuiker

Meng de bovenstaande ingrediënten allemaal goed door elkaar zodat het een homogene massa wordt en draai en zes bollen van. Zet je wafelijzer aan en smeer hem in met een beetje olie. Als hij op temperatuur is leg je er een bolletje op en na ongeveer anderhalve minuut is je wafel klaar. Eet smakelijk!.

Meer info over Luik

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Luik:
Luik informatie
Luik informatie
Luik informatie
Luik startpagina
Luik weer & klimaat

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy